Deze woning is verkocht onder voorbehoud

Boschoven 18 BAARLE-NASSAU

Verkocht onder voorbehoud

Omschrijving

Vrijstaande woonboerderij met achterhuis, diverse bijgebouwen en ruime oprit gelegen in een rustige straat in het buitengebied van Baarle-Nassau op een perceel van 12.650 m². De boerderij is sinds enige jaren niet meer bewoond, enkel de stal in het achterhuis wordt momenteel nog gebruikt. Het interieur van de boerderij verkeert in een uitzonderlijke oorspronkelijke staat. De boerderij is naar schatting begin 1800 gebouwd. De bouwtrant is ambachtelijk, traditioneel en streekeigen. Dit maakt het object cultuur historisch waardevol.
U dient bij deze woning rekening te houden met gehele renovatie en/of moderniseringswerkzaamheden. Gezien het feit dat het een cultuur historisch waardevol pand betreft, mag dit object niet gesloopt worden ten behoeve van nieuwbouw.

BOERDERIJ, voorhuis
Het interieur verkeert in een uitzonderlijke oorspronkelijke staat. Bij het woongedeelte komt de voordeur direct in de woonkamer uit. Hier is de oorspronkelijke schouw met geprofileerde bordenlijst nog aanwezig. De oorspronkelijke achterwand bevindt zich achter nieuwere beplating. Verschillende oorspronkelijke deuren in kozijnen zijn afgetimmerd met een plaat. Ook de oorspronkelijke balk die recht door de woonkamer loopt is afgetimmerd. In de keuken staat een keukenblokje uit circa 1950. Op de vloer liggen rode plavuizen. Vanuit deze ruimte is de zolderverdieping bereikbaar middels een vaste trap. Een houten luik biedt toegang aan de kelder en iets hoger bevindt zich de deur naar de opkamer. De opkamer is enkele decennia geleden nog her-bestemd als badkamer. Op de zolderverdieping staat tegen de brandmuur een grote gemetselde schouw. Via een deur in de brandmuur kan de hooizolder worden bereikt. Tegen de kopgevel zijn twee slaapkamer gemaakt (ca. 1950). Boven het woongedeelte wordt het dak gedragen door houten spanten. Het dak is aan de binnenzijde voorzien van dakbeschot. De boerderij is sinds enige jaren niet meer bewoond.

BOERDERIJ, achterhuis
In het achterhuis is nog een volledige grupstalinrichting aanwezig. De vloer boven de ruimte wordt gedragen door balken die in de breedte in de muren zijn opgelegd. Het gaat deels om oude balken. In de brandmuur bevindt zich een lampengat, dat uitkomt in de schouw. Het is aan deze zijde voorzien van een houten bodem waartussen van oorsprong glas zat. Door dit glas was er vanuit het woonhuis zicht op de koeien in de stal. De aanbouw tegen de achtergevel bevat een stalruimte. De hooizolder heeft een houten vloer waarop een laag stro ligt (ter isolatie). In deze open ruimte staan drie spanten van rondhout. Op de spanten liggen rondhouten gordingen en sporen met daarop gezaagde panlatten en de pannen. In het achterhuis wordt momenteel nog vee gehuisvest.

EXTERIEUR

SCHUUR (type langdeelschuur)
Bouwjaar 1953. Opgetrokken met baksteen en voorzien van een pannendak. Nog voorzien van de
oorspronkelijke gebintconstructie. Deze bestaat uit hergebruikte staanders van eikenhout met gezaagde dubbele liggers. Op de liggers staan spanten, daarop bevinden zich de gordingen, sporen, panlatten en de pannen. De oppervlakte van de schuur bedraagt circa 570 m².

OVERIGE BEBOUWING
Tot het object behoren nog drietal lage schuren welke niet als cultuurhistorisch waardevol gekenmerkt zijn. Opgetrokken met baksteen en voorzien van een asbesthoudende golfplaten. De totale oppervlakte van de overige bedrijfsgebouwen bedraagt circa 475 m².

RONDOM DE WONING
De boerderij is met de voorgevel gelegen aan de straat Boschoven en is middels een tweetal opritten bereikbaar.

OVERIGE

CULTUURHISTORISCH WAARDEVOL
De boerderij en de langdeelschuur zijn cultuurhistorisch van belang als uitdrukking van de sociaaleconomische en agrarische ontwikkeling van het buitengebied ten noordoosten van Baarle-Nassau in de negentiende en twintigste eeuw. De gebouwen zijn bestempeld als cultuurhistorisch waardevol. Om deze reden is het niet mogelijk de boerderij en de veldschuur te slopen.

BESTEMMINGSPLAN
Het object is gelegen in het bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Baarle-Nassau en heeft daarin de bestemmingen 'Agrarisch, Agrarisch bedrijf' en de bestemming 'Waarde– Cultuurhistorie' . Men dient rekening te houden met een planologische procedure welke doorlopen dient te worden voor wijziging van de huidige bestemming naar een woonbestemming. Deze wijziging naar woonbestemming zal een aantal verplichtingen met zich meebrengen, waaronder het slopen van overtollige (overige) bebouwing. Voor meer informatie over het bestemmingsplan en/of informatie over de planologische procedure kunt u contact opnemen met ons kantoor of de gemeente Baarle-Nassau (ABG Gemeenten).

KADASTRALE GEGEVENS
Gemeente Baarle-Nassau, sectie L, nummer 205, gedeeltelijk groot: circa 1.26.50 ha
Lees de volledige omschrijving
Woonoppervlakte
185 m²
Inhoud
1.000 m³
Perceeloppervlakte
12.650 m²
Bouwjaar
-1906
Kamers
1

Overdracht

Status
Verkocht onder voorbehoud
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Woonboerderij
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906
Daktype
zadeldak
Dakmateriaal
asbest, pannen

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
185 m²
Externe bergruimte
475 m²
Bruto inhoud
1.000 m³
Perceeloppervlakte
12.650 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
1

Energie

Soort verwarming
geen verwarming, houtkachel

Kadastrale gegevens

Gemeente
Baarle-Nassau
Sectie
L
Perceel
205
Oppervlakte
12650 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Buiten bebouwde kom, landelijk gelegen, open ligging
Tuintype
tuin rondom
Bekijk alle kenmerken

Kaart Boschoven 18 BAARLE-NASSAU

naar Boschoven 18 BAARLE-NASSAU
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand