Veel mensen vinden het heerlijk. Surfen op Funda en bij anderen binnen kijken. Inspiratie opdoen voor je eigen interieur, gniffelen om het bruine jaren-70-bankstel en de lelijke gordijnen of je verbazen over hoeveel badkamers een woning kan hebben. Lekker gluren bij de buren.

Als u zelf op zoek bent naar een nieuwe woning, gaat u niet lukraak gluren bij huizen die te koop staan. U stelt het Funda-filter in op de omgeving waar u wilt wonen en in de prijsklasse die bij uw budget hoort. U gluurt gerichter. U bekijkt de foto’s van enkele huizen die in de smaak vallen tot u ze bijna na kunt tekenen. U loopt of rijdt eens bij die woningen voorbij. Zo probeert u zich een voorstelling te maken van de woning en of deze bij u en uw leven past.

Om nu meteen de verkoper of zijn makelaar te bellen voor een bezichtiging van het huis, is nogal een stap. Zeker in deze tijd. Want krijgt u uw eigen huis wel verkocht en hoe zit het met de financiering? Gelukkig gloort er licht aan de horizon. Consumenten krijgen weer meer vertrouwen, blijkt uit onderzoeken van de NVM, en ook de economische vooruitzichten zijn positiever dan een jaar geleden. Tel daarbij de relatief lage woningprijzen én de lage hypotheekrente op. Dat maakt dat er in het tweede kwartaal van 2014 het hoogste aantal huizen is verkocht sinds het begin van de crisis in 2008. Dat is goed nieuws.

En misschien een mooi moment om uw oriëntatie op huizen meer in de praktijk te brengen. Want foto’s op internet blijven slechts plaatjes. U wilt zelf door het huis lopen en met eigen ogen aanschouwen hoe het er uitziet. Hoe dat voor u voelt. De NVM Open Huizen Dag op 4 oktober a.s. is daar een uitgelezen kans voor. Op die dag zetten veel verkopers tussen 11.00 en 15.00 uur de deur van hun woning open. Zonder een afspraak te maken kunt u deelnemende huizen gaan bekijken, vragen stellen aan de verkoper en zijn verhaal horen. Zo vormt u uw eigen indruk van de woning. Helemaal vrijblijvend. Dat is toch veel leuker dan internetplaatjes gluren?

Bram Esvelt, Makelaar