Lijstjes! Ik hou er van. De 10 mooiste doelpunten allertijden, de 25 gezelligste cafés van de gemeente Zundert of de 75 gekste uitspraken van Amerikaanse presidenten. Een lijstje is overzichtelijk en zorgt voor herkenning, geeft stof tot praten of je steekt er iets van op. Als makelaar krijg ik veel vragen van kopers en verkopers. Dat is niet zo vreemd, want een huis kopen of verkopen is voor de meeste mensen geen alledaagse bezigheid. Daarom doe ik ook een duit in het lijstjes-zakje. Deze drie vragen krijg ik het meest. 

Druk 
De vraag “Je hebt het zeker wel druk nu de markt aantrekt?” staat sinds een half jaar weer in de top 3. Om eerlijk te zijn, vind ik dat een vervelende vraag. Alsof ik in een rustige woningmarkt een hele dag niets doe. Mijn werk bestaat uit meer dan een te koop-bord in een tuin plaatsen of geïnteresseerden een rondleiding geven door een woning. Zo zoek ik uit hoe het met een bestemmingsplan zit, schrijf ik taxatierapporten en bereid ik onderhandelingen voor een tegenvoorstel voor. Ondertussen weet ik dat veel mensen geen kaas hebben gegeten van de makelaardij. Net zo goed als ik van veel beroepen niet precies weet wat zij een hele dag doen. Los van mijn eerste impuls, is het antwoord op deze vraag dat mensen niet alles moeten geloven wat er in de krant staat. Ja, het gaat inderdaad beter dan drie jaar geleden met de woningverkoop. Maar wij wonen in Brabant en niet in de Randstad. Laat u dus niet gek maken door berichten over de woningmarkt. Deze betekenen namelijk niet per se dat uw woning over drie maanden meer opbrengt dan nu. Er zijn veel meer factoren die de prijs van een individuele woning bepalen. 

Minimaal
De op een na meestgestelde vraag krijg ik van potentiële kopers: “Wat is de minimale prijs?” Dat is dan weer een vraag waar ik geen antwoord op kan geven. De verkoper is namelijk degene die besluit of hij een bepaalde prijs accepteert. Ik adviseer hem daar zeker in, maar ik bepaal het absoluut niet. Ook hierbij spelen veel factoren een rol. Wat zijn de emoties van de verkoper bij zijn aanstaande verhuizing, houdt hij zijn dubbele lasten een tijdje vol of is het onderhouden van zijn woning niet praktisch omdat hij naar een andere regio verhuist? Om maar eens wat te noemen. Ik begrijp dat u zekerheid zoekt als u een bod wil uitbrengen op een woning. De eigenlijke vraag zou moeten zijn: “Wat is deze woning mij waard?” Wie daar graag een houvast bij wil, kan altijd een aankoopmakelaar inschakelen. 

Wilt u?
Met stip op 1 staat de allerbelangrijkste vraag. Meestal is het de allereerste vraag die mensen mij stellen. En bovendien een vraag waar ik een kort en krachtig antwoord op heb. 
“Wilt u koffie?” 
“Ja, graag!”

Barry Gommers 
Makelaar-taxateur