U droomt er al jaren van. Een eigen boerderijtje. De mogelijkheid om uw groene vingers aan het werk te zetten, uw paard aan huis te houden en om u na het werk onder te dompelen in een gevoel van rust en ruimte. Eindelijk ziet u hét pand dat die droom kan waarmaken. Vol enthousiasme –niet té natuurlijk- belt u de verkopende makelaar en de volgende dag zit u al met hem aan de koffie.

Die twee kopjes vallen u zwaar op de maag. De koffie was prima. U had alleen niet gedacht dat er zoveel bij ‘het boerderijtje’ kwam kijken. Het kavel heeft namelijk een agrarische bestemming. Om er te kunnen wonen, moet de gemeente het herbestemmen naar wonen. Zo moet de gemeente vaststellen dat omliggende agrarische bedrijven niet beperkt worden in hun bedrijfsvoering als deze boerderij een woonbestemming krijgt. Dat hele proces van ruimtelijk onderzoek, plannen maken en ter inzage leggen duurt gemiddeld zo’n zes tot negen maanden. Soms langer. En mogelijk worden er voorwaarden aan de bestemmingswijziging verbonden zoals overtollige bijgebouwen slopen, driftbeperkende maatregelen realiseren of bomen aanplanten voor landschappelijke inpassing.

U begint zich af te vragen: waarom wilde ik zo nodig buiten wonen? Hoe erg is het om af en toe in de rook te zitten als de buren alweer barbecueën, om me te behelpen met Albert Heijn-moestuintjes in de vensterbank of om twee keer in de week naar de manege te rijden voor het paard van mijn dochter?

Stop! U hoeft uw droom niet achterin de kast te stoppen als de woning in het buitengebied een herbestemming nodig heeft. U heeft wel iets meer geduld nodig. Het is de kunst om samen met de verkoper de puzzelstukjes bij elkaar te krijgen. Timemanagement is de truc. In zo’n traject luistert het namelijk nauw wanneer je wat moet regelen. Als koper maak je waarschijnlijk een voorbehoud bij de koopovereenkomst voor de woonbestemming. De hypotheekverstrekker knikt pas goedkeurend als de woonbestemming rond is. En op welk moment zet je dan je eigen huis te koop? Aan de andere kant zoekt de verkoper ook zekerheid. Een deskundige makelaar die vaker met dit bijltje heeft gehakt, komt bij zo’n ingewikkeld traject goed van pas.

Trouwens, niet alle woningen in het buitengebied hebben een herbestemming nodig. Het aan- of verkooptraject van een ‘gewoon’ huis op een ruim perceel buiten de bebouwde kom is een stuk overzichtelijker. Toch is het goed om u ook dan te laten informeren over de omgeving en de plannen voor de toekomst. Komt er binnenkort een windmolenpark aan ‘uw horizon’ of breidt de woonwijk aan de rand van het dorp verder uit richting buitengebied? Als regionale makelaar en aangesloten bij Buitenstate makelaars zitten we bovenop de bestemmingsplannen, ruilverkavelingen en andere zaken die van invloed kunnen zijn op uw woongenot. Wel zo handig als u wilt blijven genieten van uw rust en ruimte in het buitengebied.

 

Bram Esvelt

Makelaar