Op een avond, na een lange werkdag, zit ik thuis uitgeteld op de bank met een kop koffie. Nog een reclameblok en dan begint het journaal. Ondertussen blader ik gedachteloos door de krant. Plots hoor ik een echtpaar op tv vertellen over hoe makkelijk het is om je huis te verkopen. Zij heeft duidelijk de broek aan. De man heeft, zo vertelt hij lachend, alleen het bord in de tuin geplaatst. “Als je een vakantie kunt boeken, dan kun je dit ook”, zeggen ze tegen elkaar.

Daar zit je dan als makelaar. Je zou er een trauma aan over houden. Want als je deze en andere reclames hoort, ben je niet helemaal goed bij je hoofd als je een makelaar inschakelt. Het zet me aan het denken. Is de kennis die ik in al die jaren heb vergaard niet meer belangrijk? Stelt mijn beroep niets meer voor? Wat is mijn toegevoegde waarde? En al die mensen die ons kantoor bellen met de vraag om hen bij te staan bij de verkoop of aankoop van hun woning. Hebben zij dan soms het licht nog niet gezien?

Toegegeven niemand kent zijn huis beter dan de eigenaren. Zij wonen er al jaren en kennen letterlijk iedere piep en elk kraakje van de woning. Zij hebben het voor hen perfecte huis gecreëerd. Opgeknapt wat ze niet in orde vonden, uitgebreid toen er meer ruimte nodig was en waarde toegevoegd met een fraaie tuin. Daar kunnen ze ongetwijfeld enthousiast over vertellen tijdens een bezichtiging. Precies zoals die man in de radiocommercial op verwijtende toon tegen een vriend zegt “Doe jij je bezichtiging dan niet zelf?”.

Maar stelt u zich voor dat een potentiële koper helemaal geen groene vingers heeft en tijdens de bezichtiging doodleuk vertelt dat hij de tuin meteen omspit en laat bestraten. Of dat een geïnteresseerde de erker –uw favoriete plek voor de ochtendkrant- lelijk vindt en klaagt over de stand van het schilderwerk. Bent u nog steeds enthousiast als uw eigen trots zo wordt afgekraakt? Bent u dan zo flexibel andere positieve punten aan te wijzen waar de koper niet omheen kan? En stel dat het dak van de schuur aan vernieuwing toe is, hoe gaat u daarmee om richting koper? Hoeveel huizen had u ook al weer verkocht?

Ze hebben gelijk hoor, die gezellige stellen in de tv-reclame. Een huis verkopen is niet moeilijk. Het is net als met relaties. Trouwen is ook niet moeilijk. Je relatie goed zien te houden, dat is de kunst. Nu de markt aantrekt, lijken kopers soms blind van verliefdheid. Waar het om draait, is om een huis te verkopen zonder problemen. Nee, ik probeer u niet bang te maken. Het punt met problemen is dat ze meestal oppoppen op momenten dat je ze niet verwacht. Dan komt een bak met ervaring in de verkoop en aankoop van huizen goed van pas. En is het prettig als een ervaren iemand voor jou die moeilijke prijsonderhandelingen kan voeren. Iemand die ook weet welke zaken belangrijk zijn om afspraken over te maken. Afspraken die in het koopcontract opgenomen moeten worden, zoals over de roerende zaken die achterblijven of juist meegaan en over het financieringsvoorbehoud. Een huis kopen of verkopen is zelden appeltje, eitje. Heeft u het licht al gezien? 

 

Barry Gommers

Makelaar / Register Taxateur