Je was een prachtig jaar, 2017, ook jij verdient een column. Wat vliegt de tijd, alweer een jaar voorbij.

Een jaar waarin de huizenmarkt ging als een komeet. De huizen in de stad zijn enorm in trek. En in onze eigen regio gaat het ook helemaal niet gek. Woningen wisselen steeds sneller van eigenaar. Voeding voor een crisis of verklaarbaar? We worden steeds ouder en de rente die staat laag. Aan de andere kant ging de huizengroei de afgelopen jaren traag. Wie het weet mag het zeggen: houdt deze krapte volgend jaar nog aan? Voor nu een toost op degenen die naar een andere woning gaan. Tabee 2017.

Het was een jaar vol onzekerheden voor de agrarische sector. Dat woud aan regels wordt steeds gekker. Hoeveel koeien mag je als melkveehouder nog hebben door de regels over fosfaat? Wie weet hoe ver de eis voor emissiearme stallen gaat? En als je als agrariër wilt of moet stoppen, wie staat er dan voor je paraat? Het zijn twee kanten van de medaille. De regels zijn van waarde voor milieu en natuur, maar voor de hardwerkende agrariërs erg zuur. De hoop is gevestigd op de nieuwe minister van Landbouw met een boerenhart. Tabee 2017.

Een jaar waarin het buitengebied vraagt om extra aandacht. Verschillende ontwikkelingen gaan op volle kracht. Een bedrijvenpark en windmolens aan de horizon. Van de Waaijenberg tot aan Oekel en Hazeldonk. Huiseigenaren zitten met vragen en onzekerheden. Over geluidsoverlast, slagschaduw en de waarde van hun huis. Onze mensen zijn in die materie goed thuis. Zo staan wij hen bij met advies en onderzoek en waar mogelijk een planschadeverzoek. Tabee 2017.

Ook team Schalk stond dit jaar niet stil. In 1999 samen met Desirée gestart, nu gaan we met tien personen hard voor u aan de slag met verkoop, aankoop en advies. De tijd van foto’s in de etalage is niet meer. Dankzij social media gaat het aanbod van woningen als een speer. In die mooie nieuwe mogelijkheden schuilt ook een gevaar. Want korte lontjes en iedereen heeft een mening klaar. Laten we toch niet vergeten om nog te praten met elkaar. Tabee 2017.

We proosten op een nieuw begin. Een nieuw jaar dat gaat bijna van start. Een jaar van nieuwe dagen, vol met nieuwe kansen. Tabee 2017. En we zien elkaar volgend jaar!

Twan Schalk
Makelaar / Register Taxateur