Een aantal jaren beoefende ik atletiek op redelijk hoog niveau. Zo liep ik cross op NK’s en op het voorprogramma van het EK. Dat ik niet met mijn vriendinnen op stap kon, knaagde steeds meer aan me. Mijn spikes hing ik aan de wilgen. Maar mijn fanatisme ben ik niet kwijt. Dat kunt u iedere week op de voetbalmat zien. En op ons kantoor ben ik van secretaresse opgeleid en doorgegroeid naar assistent-registermakelaar-taxateur (A-RMT), met de ambitie om gecertificeerd makelaar te worden. Wat mijn sporthart en loopbaan te maken hebben met makelen? Meer dan u denkt. De technieken die een topsporter gebruikt, kan ik namelijk heel goed toepassen bij de begeleiding van kopers en verkopers.

Visualiseren bijvoorbeeld. Als voorbereiding op de wedstrijd, loop je in gedachten dat parcours af. Het geeft rust om te weten waar de lastige punten liggen. Ook een koper laat ik visualiseren. Ziet u zichzelf in deze woning leven? Of kijk door het schrootjesplafond en de ouderwetse keuken heen en zie een strak gestuct plafond en een kookeiland.

Een andere sporttechniek die goed werkt, is om de focus op je taak te houden in plaats van op het doel. Als ik ver vooraan liep, dan moest ik niet al gaan denken aan het podium of ‘wat als ik val?’. Dan ging het zeker mis. Het enige wat dan telt is je eigen race lopen. Bij een eerste verkoopgesprek ben ik nog niet bezig met een handtekening onder het koopcontract. Het gaat er dan om de positieve punten van de woning zo goed mogelijk naar voren te brengen en de echte interesse te verkennen. Terwijl ik in de rol van aankoopmakelaar u als koper ervoor behoed dat u zich blindstaart op dat ene huis en daardoor misschien onverantwoorde keuzes maakt. Er zijn altijd andere huizen die aan uw wensen voldoen.

Zo is leren omgaan met teleurstellingen net zo nuttig voor kopers, verkopers en makelaars als voor een sporter. Je kunt niet altijd winnen. Soms is een ander sneller. Of biedt een koper te ver onder de vraagprijs. Dat vind ik jammer, maar ik laat me er niet door frustreren. Met de klant concentreer ik me op de volgende stap. Dat alles natuurlijk met volle overgave. Er is geen sporter die zonder alles te geven goud wint. En er is geen makelaar die zonder 100% inzet veel tevreden klanten heeft.

Jessica Vermeeren

Assistent-registermakelaar-taxateur (A-RMT)