Als makelaar kom ik graag bij de mensen thuis. Ik bezichtig huizen met hen, adviseer ze over de vraagprijs of over het uit te brengen bod bij een aankoop. Dat zijn mijn werkzaamheden. Duidelijk toch? Of niet? Twee situaties van afgelopen week.

Emotionele rollercoaster
De man tegenover me aan tafel, kijkt me met grote ogen aan. “Nog €10.000 in prijs zakken? Maar we kwamen al van €30.000 hoger!”

Met grote passen loopt de vrouw door de ruimte. Terwijl ik wil beginnen over de olietank die achter in de tuin ligt, kijkt ze me lachend aan. “Die mooie grote eettafel kan er nu dan eindelijk komen.”

Achter de werkzaamheden van de makelaar komen veel emoties vrij. Niet bij mij. Bij mijn klanten. Als je het goed bekijkt, is het makelen van emoties mijn eigenlijke vak. Een verdomd mooi vak. Want hoe fijn is het als je klanten gelukkig maakt met een geslaagde verkoop of een goed afgehandelde aankoop van een woning?

Valkuilen
Toen ik zelf mijn woning verkocht, dacht ik als geen ander te weten waar de valkuilen lagen. Ik had een vraagprijs in gedachten voor mijn huis. Na wat rondkijken in de buurt -wat staat er te koop tegen welke prijs?- speelde ik met de gedachte mijn vraagprijs te verhogen. Stel dat iemand dat bedrag er voor geeft? Ondertussen hadden mijn vriendin en ik ons oog laten vallen op een fijn huis. Vanzelfsprekend wilde ik er zo min mogelijk voor betalen. Maar het begon al snel te knagen. Stel dat iemand anders me voor is? Onze wens dreef de realiteitszin naar de achtergrond. De minpunten van de woning verdwenen als sneeuw voor de zon. Wat ik regelmatig bij klanten zie gebeuren, overkwam mij nu precies hetzelfde. Mijn emoties gingen met me op de loop. Een makelaar is ook maar een mens.

Spiegel
Gelukkig hielden mijn collega’s mij een spiegel voor. Mijn vraagprijs ging niet omhoog en binnen enkele maanden verkocht ik mijn huis. Ook bij de aankoop wisten ze mijn haast te temperen. Een huis kopen of verkopen kan niet zonder emoties. Je hoeft die gevoelens niet te bedwingen. Dat is het werk van je makelaar.

Barry Gommers,
Makelaar-taxateur