Wie lang ergens woont, heeft veel spullen om zich heen.

Deze wijsheid kan zo op een tegeltje. Uw huis is uw thuis. De inrichting weerspiegelt zijn bewoners en door de jaren heen is de woning steeds meer eigen geworden. Souvenirs van vakantiereizen. Familiefoto’s op het dressoir. De caviakooi of de hondenmand. De muren in de vrolijke kleuren die u samen zorgvuldig hebt uitgekozen. Iedereen zijn eigen potjes en flesjes in de badkamer. Een kamer met kastenwanden. Praktisch, want dan heeft u veel ruimte over op de slaapkamers.

Wanneer u uw woning te koop zet, kijkt u daar met uw eigen blik naar. “Het is een fantastisch huis met veel mogelijkheden.” Een koper ziet dat heel anders. Blauwe muren? Mwah. Een kastenkamer? Dan kom ik een slaapkamer tekort. De woonkamer? Die lijkt me niet zo groot en hij is ook vrij donker. Als verkoper probeert u zich te verplaatsen in een koper. Herinnert u uw eerste afspraakje nog? U dacht goed na over welke kleding te dragen. Zorgde ervoor dat uw haar goed zat en at zo netjes mogelijk tijdens het romantische diner. U wist, de eerste indruk is heel belangrijk. Zo is het ook met kijkers voor uw huis. Zij vormen in slechts twee seconden een allereerste indruk van uw huis. Benadruk dus de positieve punten. De mindere kanten, die iedere woning heeft, neutraliseert u.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Zo willen kopers niet teveel het gevoel hebben dat ze in andermans huis rondlopen. Ze willen het als hun huis voelen en zien. Haal daarom zoveel mogelijk persoonlijke foto’s weg. Net als de hondenmand. Niet iedereen is namelijk verzot op huisdieren. Zet de woonkamer niet te vol met meubels en verf de wanden in een neutrale tint. Wanneer u een ruime woonkamer heeft, benadrukt u op die manier de ruimte. Is uw woonkamer niet zo groot? Dan lijkt deze groter met zo’n eenvoudige ingreep. Stapels tijdschriften, kinderspeelgoed of alle badkamerflesjes houdt u uit het zicht met een grote rieten mand. Vanzelfsprekend zorgt u dat het hele huis blinkt en heeft u kleine gebreken als een druppelende kraan verholpen. Hoewel ik adviseer muren niet vol te hangen, plaats ik er in dit geval graag een tegeltje bij.

Een slimme woningverkoper doet alsof hij op zijn eerste date gaat.

Desirée Schalk,
Verkoopstyliste