“Oh, dan verdien jij ze wel heel gemakkelijk!” riep de man met wie ik in gesprek raakte op een verjaardagsfeestje. Ik had hem net verteld dat ik makelaar ben van beroep. Hij lachte erbij en het gespreksonderwerp veranderde al snel naar wielrennen, maar toch bleef zijn uitspraak bij mij hangen.

Ik weet het, het imago van ‘de makelaar’ is helaas niet altijd positief. Maar wil dat zeggen dat geen enkele makelaar deugt? Een Zeeuw wil zich ook niet over één kam laten scheren met de rest van de provincie over zijn vermeende zuinigheid. De vooroordelen die er bestaan over ‘de makelaar’ gebruik ik om te laten zien dat er niet alleen een harde, zakelijke, kant is aan het vak. Tevreden klanten krijgt een makelaar pas wanneer hij ook een zachte, menselijke, kant toont.

Vanochtend was ik bij een ouder echtpaar. Volgende week tekenen zij de overeenkomst voor de verkoop van het huis waar zij jarenlang gewoond hebben. Ik bespreek deze dan in het bijzijn van de verkoper en koper. Het echtpaar heeft het er best moeilijk mee om hun vertrouwde stekje achter te laten. Daarom heb ik vandaag in alle rust met hen alleen alvast de koopovereenkomst doorgenomen.

Recent had ik te maken met een agrariër die zijn bedrijf beëindigde en had afgerekend met de fiscus. Hij was in de veronderstelling dat daarmee zijn woning als particuliere woning verkocht kon worden. Maar door met de fiscus af te rekenen is de bestemming nog niet gewijzigd. In een uitvoerig gesprek heb ik vervolgens uitgelegd wat er bij zo’n bestemmingsplanwijziging komt kijken. Denk hierbij aan de sloop van overtollige bedrijfsgebouwen en een landschappelijke investering. Samen hebben we daar een goed plan op gemaakt voor de verkoop van start ging.

De vrouw die net weduwe was geworden, staat me ook nog goed bij. Het huis was te groot voor haar alleen en ze wilde het verkopen. Het kostte haar moeite de plek waar ze met haar man had gewoond los te laten. Gedurende het hele verkoopproces moest ze steeds weer drempels overwinnen. Ik heb er heel wat kopjes koffie gedronken, naar haar geluisterd en haar geadviseerd.

Ik ben makelaar. Huizen verkopen en aankopen is mijn vak. Daarnaast ben ik soms ook een beetje psycholoog, juridisch adviseur of sociaal werker. En dat is precies de reden waarom ik mijn werk met zoveel plezier doe. Makelen is een vak apart.

Bram Esvelt
Woningmakelaar