“Vroeger was alles beter.”

“ We hadden nog echte zomers, in de winter lag er sneeuw, we spraken oom agent niet tegen en de sperziebonen kwamen uit Nederland. Niets is van eeuwige waarde. “Door de oplevering van een appartementencomplex staan er nu maar liefst zestig woningen te koop in Rijsbergen. Maar dat zakt zo weer naar het normale peil van vijfentwintig woningen.” Ik weet nog goed datTwan dat zei, toen ik bij hem kwam werken.

De huizenmarkt bleek echter niet van eeuwige waarde. Vandaag de dag vinden we het normaal dat er meer dan 100 woningen te koop staan in een dorp als Rijsbergen. Net als dat we het normaal vinden dat iemand zich niet meer zo snel inschrijft bij een makelaar als hij of zij interesse heeft in een ander huis. Kwamen mensen vroeger in de etalage of op kantoor kijken naar het huizenaanbod, nu vinden ze op internet alle informatie, maken daar een eerste selectie en komen dan pas bij mij.

Met name door dat internet bleek ook het vak van makelaar niet onveranderlijk. Ik breng nog steeds vraag en aanbod bij elkaar, alleen in een veel later stadium. Mijn aandacht ligt tegenwoordig bij het ontzorgen van de verkoper of degene die vraagt om een aankoopbegeleiding. Een gedegen advies over een reële vraagprijs, ondersteuning bij het opstellen van een goede koopovereenkomst, kennis van de regionale markt en ontwikkelingen. Kortom, ik ben coach of onderhandelaar om een geslaagde ver- of aankoop te kunnen realiseren. Naast het bezichtigen van huizen met potentiële kopers, stop ik mijn tijd met name in het opbouwen van een band met de klant. Zodat ik precies weet waar zijn wensen, behoeften en grenzen liggen.

En dat is maar een deel van het verhaal. Want naast huizen verkopen of aankopen bestaat het vak van makelaar nu uit veel meer activiteiten. Neem een dag als vandaag. Ik ben bezig met een taxatierapport, ga met de gemeente in overleg over toekomstige bouwontwikkelingen, rond een onteigeningszaak af, stel een bedrijfsverhuurplan op en als laatste heb ik nog een bezichtiging.

Was vroeger alles beter? We hadden geen elektrische auto, moesten ons behelpen met een fax, de vergeten groenten waren -zoals hun naam doet vermoeden- vergeten en met slechts 25 woningen in het bestand zou ik nu niet de meest afwisselende baan hebben. Vroeger was niet beter. Vroeger was gewoon anders.

Barry Gommers
Makelaar - taxateur