Stelt u zich voor: u rijdt met losse handen op de fiets. Door een keitje op de weg, draait het stuur plotseling dwars en u zwiept van uw zadel. Met een flinke smak belandt u op het asfalt om ietwat verdwaasd weer op te staan. Wat doet u daarna? 

Maar eerst even wat anders. Het gaat goed met de woningmarkt. De NVM publiceerde de cijfers over het derde kwartaal van 2016. Deze zijn weer beter dan het tweede kwartaal en veel beter dan de cijfers over dezelfde periode in 2015. Maar liefst 41.000 bestaande koopwoningen kregen tussen juni tot en met september een nieuwe eigenaar. Dat is 15% meer dan een jaar geleden. Ook de prijs van de verkochte woningen nam verder toe en huizen stonden minder lang te koop. Niet alleen in Amsterdam, waar we verhalen horen over huizen die binnen no-time boven de vraagprijs verkocht worden. Ook in onze regio gaat het stukken beter met de verkoop van woningen. Dat merkten we tijdens de afgelopen Open Huizendag. Bij veel deelnemende woningen was het merkbaar drukker. Ook bij de woningen die tot nu toe nog niet veel belangstelling kenden. 

Dat is een goed teken voor ons allemaal. Logisch te verklaren ook, want de rente staat laag en er heerst een positieve vibe over de economie. Dat is nog eens wat anders dan zo’n drie jaar geleden toen de huizenprijzen op hun dieptepunt waren. Wat een val was dat. Weet u nog dat we tegen elkaar zeiden: “Het was toch ook te gek met die huizenprijzen. Dat kon zo niet blijven duren.” en “Zo’n vaart zal het wel nooit meer lopen!” Toch buitelen kopers nu weer over elkaar heen om dat ene droomhuis te bemachtigen. Verkopers zien opnieuw gouden bergen gloren aan de horizon. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben ook blij met een oplevende woningmarkt. Maar ik hoop van harte dat we na die valpartij allemaal de handen aan het stuur houden. 


Barry Gommers
Makelaar / taxateur