Houdt u uw emoties in balans? 

U heeft uw droomhuis op het oog. Een mooi perceel, een fijne buurt en het huis ziet er prima uit. Als je eerlijk bent, ben je eigenlijk een beetje verliefd op het huis en in je dromen heb je het al helemaal ingericht. Wat is je volgende stap? 

DOOR MIEKE VAN MEER

“Wie neem je mee om te beslissen als je nieuwe kleding koopt?” vraagt makelaar Barry Gommers me. “Mijn beste vriendin”, antwoord ik meteen. “En wie neem je mee om te beslissen over de  aankoop van een huis?” Daar moet ik even over nadenken. “Niemand, eigenlijk”, zeg ik. Nu hij het me zo vraagt, is dat vreemd. Volgend seizoen wil ik weer andere kleding. In een huis wil ik graag langer wonen dan één seizoen. 

Expertise

“Het is in deze regio een gewoonte dat je je huis –dat je zelf heel goed kent- verkoopt via een makelaar”, vertelt Barry. “Een huis kopen –dat je nog helemaal niet kent- doe je zelf. In de randstad koopt bijna niemand een huis zonder aankoopmakelaar.” Waar dat precies aan ligt, kan Barry niet zeggen. Wel legt hij uit waarom een aankoopmakelaar belangrijk is wanneer je een huis gaat kopen. “De expertise die we als aankoopmakelaars bij Schalk Makelaardij hebben, helpen kopers een goede keuze maken bij een grote beslissing in hun leven”, legt hij uit. “De aankoopmakelaar bekijkt het huis bouwkundig, maar ook juridisch, hoe het bestemmingsplan in elkaar steekt en wat de toekomstige ontwikkelingen in de buurt zijn. Zo kan het zijn dat je niet op de hoogte bent van toekomstige bouwplannen in het vrije uitzicht aan de achterkant van je huis. Herken je niet dat er boktor zit in de authentieke zolderbalken. Of blijkt na enkele maanden dat de Vereniging van Eigenaren van je appartement een nieuw dak wil laten leggen, waar je aan mee moet betalen.” 

Emoties kanaliseren

Barry vindt het begrijpelijk dat mensen zich bij de aankoop van een huis laten leiden door emoties. “De aankoopmakelaar heeft geen emotionele binding met de woning en kan kopers dus een spiegel voor houden, zodat ze met de voeten op de grond blijven staan. Daarnaast is een aankoopmakelaar gewend om te onderhandelen over de prijs van een woning”, vertelt Gommers. “Hij zorgt ervoor dat je de beste prijs krijgt voor een huis. En geeft je zekerheid dat je je toekomstige huis kunt gebruiken, precies zoals je had voorgesteld. Of een aankoopmakelaar inschakelen niet duur is? Ik durf te beweren dat een Schalk-aankoopmakelaar zich terugverdient. Bovendien begeleiden wij kopers bij de oplevering van het huis en de kooptransactie. Wij zorgen er voor dat je ondanks je verliefdheid, toch niet blind bent.”

‘voor de beste prijs én zekerheid’