“Heel tevreden in ons bijzondere huis op De Moeren”

ZUNDERT – Toevallig stuitten Pauline en Marcel Bakkers in 2012 op het te koop-bord bij de ‘dienstwoning annex bakhuis’ op landgoed De Moeren. “De locatie pakte ons onmiddellijk”, vertelt het echtpaar dat de monumentale woning aan de Moersebaan met veel liefde en aandacht heeft gerenoveerd. “Er moest heel veel aan gedaan worden.”

DOOR MIEKE VAN MEER

Aan de met bomen omzoomde Moersebaan staat, iets van de straat af, het rode bakstenen huis. Het dateert uit de tweede helft van de 17e eeuw en is nog ouder dan Huize de Moeren. “Kom binnen, maar pas op voor je hoofd”, waarschuwt eigenaresse Pauline. De entree en de deur naar de keuken stammen overduidelijk uit een tijd dat mensen kleiner van stuk waren. Eenmaal binnen is daar niets meer van te merken. In de ruime woonkeuken valt het licht door de hoge ramen, sfeervolle plavuizen, een AGA-fornuis en de oude balken geven direct een nostalgisch landelijk gevoel met het comfort van nu.

Monument en erfpacht
“Heel wat anders dan toen wij het kochten”, zegt Marcel. Hij laat op oude foto’s de verlaagde plafonds en tussenwandjes zien. “Tijdens een fietstochtje dronken we wat bij het Anker. Het bordje van Schalk Makelaardij trok mijn aandacht. We zagen dat er veel aan de binnenkant gedaan moest worden, maar vonden het interessant genoeg om het met de makelaar verder uit te zoeken. Het is tenslotte een monument en je hebt vanwege het landgoed met erfpacht te maken.” De extra regels en beperkingen schrok hen niet af. Medio 2013 kochten Marcel en Pauline het huis om -na intussen hun eigen woning te hebben verkocht- in maart 2014 een keet op het terrein te plaatsen als tijdelijke behuizing. De inschatting was dat het voor een half jaar zou zijn.

Lange duur
“Dat liep dus anders”, vertelt Pauline. “We dachten dat de omgevingsvergunning via een reguliere procedure kon lopen, omdat er aan de buitenzijde niet veel hoefde te gebeuren. Het werd toch een uitgebreide procedure die langs allerlei monumentencommissies en de  provincie moest. In plaats van acht weken waren we daar zes maanden mee bezig. Maar achteraf kan ik zeggen dat die lange duur heel goed geweest is. Zo hebben we beter na kunnen denken over alle keuzes die we moesten maken: welke soort vloertegels, het lichtplan en de kleuren. We hadden het niet anders willen doen.”

Vol verhalen
Nadat de vergunning eind 2014 was verleend, startte de verbouwing in januari 2015. In een half jaar is het huis gerenoveerd, geïsoleerd, de fundering versterkt en de hele woning compleet heringericht. “We hebben gemerkt hoe belangrijk het is dat je een architect en aannemer in de arm neemt die ervaring hebben met authentieke woningen. En er hart voor hebben, zodat ze met je meedenken. Waar nu het fornuis staat, sliep ooit de dienstmeid in een bedstee. In de balk, boven de bakoven die vroeger dienst deed voor het landhuis en nog steeds intact is, zie je vele gaatjes. Die zijn niet van de houtworm, maar van de bestellingenbriefjes. Een huis vol verhalen, die je wilt kunnen blijven vertellen.”
Als tip geven Marcel en Pauline om jezelf vooraf goed te informeren over wat er allemaal moet gebeuren en wat dat ongeveer gaat kosten. “Maar bezuinig niet op kwaliteit als je een huis renoveert. De basis moet in één keer goed zijn. Je inrichting en accessoires kunnen groeien. Dit najaar gaan we de tuin aanpakken en daarna de schuur. En ondertussen genieten we volop van ons bijzondere huis.”

QUOTE
‘De lange duur van het traject is heel goed geweest’