Het groene gras lonkt. Terwijl korenbloemen, klaprozen en koolzaad Nederland kleurig tooien staan kopers te popelen om naar het buitengebied te trekken. De cijfers bewijzen het. Dit laatste half jaar zijn de transactieprijzen met maar liefst 4% gestegen. Vooral in het Noorden moeten kopers snel beslissen, de looptijd is momenteel 70 dagen. Ook is er veel vraag naar huizen met voorzieningen voor paarden. Bij Buitenstate staan ruim 1.000 woningzoekenden ingeschreven die een paardenobject willen kopen.

Het jubilerende Buitenstate makelaars, het NVM samenwerkingsverband bestaat tien jaar, brengt elk halfjaar de markt voor buiten wonen in kaart. Dit laat zij doen door Brainbay bv, een zusterbedrijf van de NVM. Dit betreft specifiek data voor landelijk gelegen, vrijstaande woningen en woonboerderijen in Nederland.

Prijzen stijgen, aanbod neemt af

Hoewel de gemiddelde vraagprijzen in dit segment de afgelopen periode weer zijn gestegen: van 641.000 naar 660.000, is het aanbod gedaald. Er stonden deze periode per saldo 4.685 huizen te koop, het voorgaande halfjaar was dit 5.159, een daling van 9%. Momenteel heeft Buitenstate zo’n 500 vrijstaande woningen in verkoop. Daarmee heeft de organisatie, met 20 kantoren en bijna 40 vestigingen, een marktaandeel van ruim 10%. 
De gemiddelde transactieprijzen zijn ook gestegen. Was dit de vorige periode nog gemiddeld € 469.000, nu moest een koper door de bank genomen € 487.000 meenemen naar de notaris. Bijna 4% meer dus. De gemiddelde vraagprijs per m2 komt daarmee voor het eerst boven de € 3.000 uit.

Bovenstaande cijfers zijn gemeten over Q4 2018 en Q1 2019

Het aantal transacties is gedaald. Dit is van 3.229 naar 2.704 woningen per half jaar gegaan. Op provinciaal niveau zijn er weinig verschillen: Gelderland blijft koploper met 1.035 in aanbod en 558 verkochte woningen. In Friesland moeten kopers er snel bij zijn. Gemiddeld wisselen woningen daar met 70 dagen van eigenaar. Ook in Noord-Holland en Groningen zien we dit beeld, gemiddeld staan woningen daar respectievelijk 72 en 77 dagen te koop. 

Bovenstaande cijfers zijn gemeten over Q4 2018 en Q1 2019

Meer vraag naar paardenobjecten

Buitenstate merkt ook al enige tijd dat er, vooral uit het buitenland, veel vraag is naar paardenobjecten. “We worden steeds vaker benaderd door particulieren die op zoek zijn naar een woning met paardenvoorzieningen. Binnen de database van Buitenstate zien we dat beeld ook terug: we hebben meer dan 1.000 zoekers die specifiek een paardenobject willen kopen”, weet Twan Schalk,  

Om in deze behoefte te voorzien heeft Buitenstate de site aangepast met filters voor paardenobjecten. “Uniek, want iets dergelijks is binnen de reguliere kantoorautomatisering niet mogelijk. Daarom hebben we dit zelf gebouwd”, vertelt Twan Schalk. “Het leuke is, dat iedereen die zich nu bij ons inschrijft, realtime op de hoogte wordt gehouden van nieuw paardenaanbod. Er gaat, bij het aanmelden van een nieuw paardenobject, gelijk een mail uit naar de zoekers. Dat is uiteraard fijn voor zoekers, maar ook onze verkopers zijn blij dat wij deze service aanbieden.”