Agrarisch bedrijf

Ik wil een agrarische bestemming naar woonbestemming omzetten

Wil je een woonboerderij kopen, maar kom je erachter dat de boerderij nog geen woonbestemming heeft? Het is mogelijk om de agrarische bestemming naar een woonbestemming om te zetten. De makelaars van Schalk Makelaardij helpen je hier graag bij! Lees meer.

Je bent op zoek naar een prachtige woning in het buitengebied. Een huis met veel ruimte en een mooie grote tuin. Hier kan je urenlang toeven en genieten van het rustige buitenleven. Na een lange zoektocht heb je het perfecte huis gevonden: een karakteristieke woonboerderij. Er kleeft alleen een grote ‘maar’ aan dit huis: het heeft een agrarische bestemming. Dit betekent dat je er niet zomaar mag wonen. Hoe kan je de agrarische bestemming naar woonbestemming omzetten? Wij vertellen je er graag meer over.

Bestemmingsplan van gemeente

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een bestemming nu precies is. De gemeente heeft een bestemmingsplan vastgesteld: hier staan alle locaties in de gemeente op. Iedere locatie heeft een bepaalde bestemming: de ene locatie is bestemd voor wonen, een andere locatie voor bedrijven en weer een andere locatie voor maatschappelijke organisaties. Iedere bestemming heeft in het bestemmingsplan een andere kleur. Wil je weten welke bestemming een bepaald pand heeft? Het bestemmingsplan kan je raadplegen bij jouw gemeente. Daarnaast kan je het bestemmingsplan ook digitaal inzien via de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Van agrarische bestemming naar woonbestemming

Heeft een locatie een woonbestemming, dan betekent dit dat het pand gebruikt mag als woning. Ook zijn er panden met een agrarische bestemming: deze moeten gebruikt worden voor agrarische doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij met boerenbedrijf: de boerderij hoort bij het boerenbedrijf en mag enkel bewoond worden wanneer de bewoners een hoofdinkomen hebben afkomstig uit agrarische activiteiten (dus een melkveehouderij, akkerbouwbedrijf of tuinbouwbedrijf). Wil je een boerderij kopen en er enkel wonen? Doordat het pand een agrarische bestemming heeft, mag je er formeel gezien niet wonen. Het is echter wel mogelijk om de bestemming te wijzigen. Dit doe je door een bestemmingswijziging bij de gemeente in te dienen.

Indienen bestemmingswijziging

Het wijzigen van een bestemming moet je indienen bij jouw gemeente. Dit is een ingewikkelde en soms langdurige procedure: het kan al gauw negen tot twaalf maanden beslag nemen. Bovendien moet je diep in de buidel tasten om een agrarische bestemming naar woonbestemming om te zetten: een bestemmingswijziging kost geld. Dit bedrag bestaat uit legeskosten, onderzoekskosten en de landschappelijke inpassing. Daarnaast komen er mogelijk kosten voor sloop en landschappelijke inpassing om de hoek kijken. De makelaars en adviseurs van Schalk Makelaardij hebben vaker met dit bijltje gehakt: wij kunnen jou ondersteunen bij het indienen van een bestemmingswijziging.

Advies over bestemmingen en bestemmingswijziging

De makelaars en adviseurs van Schalk Makelaardij zijn specialist in het buitengebied en weten wat er komt kijken bij het omzetten van een agrarische bestemming naar woonbestemming. Bijvoorbeeld: wil je de boerderij al kopen en wil je de bestemming naderhand wijzigen? Dat is in principe mogelijk, alleen zal je niet zo gemakkelijk een financiering (hypotheek) krijgen. Bovendien kom je meestal niet in aanmerking voor een gevalideerd taxatierapport door de NWWI – NWWI-taxatierapporten worden namelijk enkel afgegeven op woningen met een woonbestemming. Bovendien is het aan te raden om in het koopcontract een ontbindende voorwaarde op te nemen: de voorwaarde dat de gemeente bereid moet zijn om de bestemming om te zetten. Hiervoor heb je een ‘principebesluit’ van de gemeente nodig. Onze makelaars kunnen jou hier meer informatie over geven.

Begeleiding door Schalk Makelaardij

Wil je dat wij met jou meekijken en jou begeleiden bij het indienen van een bestemmingswijziging? Of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem gewoon contact met ons op en in een persoonlijk kennismakingsgesprek bespreken we de mogelijkheden. Graag tot snel!

Veelgestelde vragen