Taxatierapport

Ik heb een gevalideerd taxatierapport nodig

Wil je een taxatie laten uitvoeren op jouw woning of bedrijfspand, bijvoorbeeld om een hypotheek over te sluiten? In veel gevallen heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. Wij vertellen je graag wat een gevalideerd taxatierapport is en hoe je zo’n rapport laat opstellen.

Wil je een nieuwe hypotheek afsluiten of wil je jouw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Dan wordt er in veel gevallen gevraagd naar een gevalideerd taxatierapport. Bij een gevalideerde taxatie heeft een taxateur zijn taxatie laten beoordelen door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Het NWWI is een erkend validatie-instituut. Het beoordeelt taxatierapporten en ziet erop toe dat elke taxatie op een juiste manier tot stand is gekomen en het rapport op een eenduidige manier is opgesteld.

Gevalideerd taxatierapport door het NWWI

Het NWWI controleert alleen taxatierapporten van taxateurs die zich bij het NWWI hebben aangesloten. Wil een taxateur zich bij het NWWI aansluiten, dan wordt de taxateur en het taxatiekantoor eerst beoordeeld. Het NWWI stelt namelijk hoge eisen aan de taxateurs die zich aan willen sluiten: de kwaliteit van het taxatiekantoor moet op orde zijn én de taxateurs moeten aangesloten zijn bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Taxateurs die zijn aangesloten bij het NRVT dragen de titel register-taxateur.

Taxatierapport met plausibiliteitsverklaring

Sommige banken of hypotheekverstrekkers vragen niet naar een gevalideerd taxatierapport maar naar een taxatierapport met plausibiliteitsverklaring. In dit geval wordt het taxatierapport gecontroleerd door een tweede taxateur (een controlerend taxateur). Deze tweede taxateur kan bij hetzelfde taxatiekantoor werkzaam zijn, maar het mag ook een externe taxateur zijn. De taxateur zet vervolgens een handtekening onder het rapport. Dankzij dit vierogenprincipe worden eventuele fouten voorkomen en wordt gecontroleerd of het rapport op de juiste manier is opgesteld en de waarde in het rapport plausibel is.

Gevalideerd taxatierapport laten opstellen

Heb je een gevalideerd taxatierapport nodig? Laat een deskundig taxatierapport opstellen door Schalk Makelaardij. Onze taxateurs zijn aangesloten bij het NWWI en mogen een gevalideerd taxatierapport aanleveren. Heb je behoefte aan een taxatierapport met plausibiliteitsverklaring, dan kunnen wij deze uiteraard ook opstellen.

Neem contact op met Schalk Makelaardij

Neem contact met ons op en wij komen graag langs om jouw woning of bedrijfspand te taxeren. Heb je vragen over de taxatie of het gevalideerd taxatierapport? Wij vertellen je graag meer en geven je stap voor stap uitleg. Gewoon, in begrijpelijke taal.

Veelgestelde vragen