Overdrachtsbelasting: welk tarief is van toepassing?

Wil je een woning kopen, dan heb je veelal te maken met overdrachtsbelasting. Wat is overdrachtsbelasting precies? Welke tarieven zijn er? En met welk tarief heb jij te maken? Schalk Makelaardij zet de regels rondom de overdrachtsbelasting op een rij. Lees meer!


Koop je in Nederland een woning, bedrijfspand of stuk grond? Dan betaal je overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting is onderdeel van de kosten koper (k.k.) en wordt, zoals de naam al zegt, geheven bij de overdracht. De overdracht vindt plaats bij de notaris en de notaris stelt een notariële akte op. Vervolgens betaalt de notaris namens jou de overdrachtsbelasting aan de Belastingdienst. De overdrachtsbelasting wordt uiteraard wel aan jou doorberekend. De overdrachtsbelasting bedraagt standaard 2% van de aankoopwaarde. Het wordt enkel betaald bij de koop van een bestaand pand; bij een nieuwbouwpand is de belasting niet van toepassing.

Starters betalen geen overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is in veel gevallen 2% van de aankoopwaarde. Dit bedrag betaal je uit je eigen zak en wordt niet gefinancierd vanuit de hypotheek. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel. Sinds 1 januari 2021 is de overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters. Ben je tussen de 18 en 35 jaar oud en koop je je eerste woning? Dan ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Let wel: de woning mag niet meer dan € 440.000 kosten én je mag nog niet eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling. Daarnaast moet je zelf in de woning gaan wonen. Verhuur je de woning, bijvoorbeeld als vakantiewoning of volwaardige woning? Dan betaal je een overdrachtsbelasting van 10,4%. Koop je samen met je partner een woning en is één van jullie ouder dan 35 jaar óf heeft één van jullie al eerder een woning gekocht? Dan geldt de vrijstelling slechts voor één persoon.

Hoog tarief overdrachtsbelasting

Er zijn ook gevallen wanneer je te maken krijgt met het hoge tarief van 10,4% overdrachtsbelasting. Zoals hierboven al staat, geldt dit tarief wanneer je een woning koopt en hier niet zelf gaat wonen. Denk bijvoorbeeld aan een vakantiewoning of een woning die je vervolgens verhuurt. Je betaalt dan 10,4 % overdrachtsbelasting. Ook geldt dit hoge tarief voor de aankoop van bedrijfspanden en opslagruimtes. Bovendien geldt dit tarief voor objecten (aanhorigheden) die je niet gelijk met de woning hebt gekocht, denk bijvoorbeeld aan een garage, berging of een gedeelte tuin die je later koopt.

Twee tarieven bij aankoop woonboerderij

Wil je een woonboerderij kopen, dan kan je te maken krijgen met twee verschillende tarieven van overdrachtsbelasting. Over de aankoop van de woonboerderij betaal je 2% overdrachtsbelasting. Over de grond rondom de woonboerderij kan in sommige situaties een tarief van 10,4 % overdrachtsbelasting worden toegepast. Ook bij de aankoop van privélandbouwgrond betaal je een hoog tarief overdrachtsbelasting van 10,4 %.

Overzicht tarieven overdrachtsbelasting

In dit artikel hebben diverse percentages de revue gepasseerd. Om de percentages in één oogopslag duidelijk te hebben, hebben we een overzicht gemaakt:

  • Aankoop eigen woning als starter: 0%
  • Aankoop eigen woning als niet-starter: 2%
  • Aankoop vakantiewoning of woning niet-zelfbewoning: 10,4%
  • Aankoop bedrijfspand of opslagruimte: 10,4%
  • Aankoop woonboerderij met tuin of weiland: 2% woongedeelte en 10,4% weiland
  • Aankoop privélandbouwgrond: 10,4%

Vrijstelling van de overdrachtsbelasting

In sommige gevallen heb je te maken met vrijstelling van de overdrachtsbelasting – anders dan bij starters het geval is. Dit is het geval wanneer je een landgoed koopt, er sprake is van een bedrijfsoverdracht aan familie of je landbouwgrond of natuurgrond koopt. Ook zijn er enkele andere uitzonderingen. Wil je weten welke uitzonderingen er allemaal zijn, dan kan je dit inzien op de website van de Belastingdienst.

Meer informatie over overdrachtsbelasting

Wil je meer weten over de verschillende tarieven voor overdrachtsbelasting? Aarzel niet en neem contact op met de makelaars van Schalk Makelaardij! Wij hebben jarenlange ervaring in aankoop- en verkoopbegeleiding van woningen in het buitengebied. Wij weten precies wat de regelingen zijn en we weten ook met welke belastingen je te maken krijgt. Meer weten? Neem contact met ons op en helpen je graag!

Veelgestelde vragen overdrachtsbelasting