Ik wil overstappen van bank

Heb je een hypotheek bij een bank of hypotheekverstrekker en wil je de hypotheek oversluiten? Dan dien je jouw woning of bedrijfspand (opnieuw) te laten taxeren. De erkende taxateurs van Schalk Makelaardij helpen je graag bij het opstellen van een nieuw taxatierapport. Lees er hier meer over.

Tegenwoordig nemen veel mensen hun hypotheek onder de loep. Wat zijn de huidige voorwaarden en biedt een andere bank of hypotheekverstrekker betere voorwaarden? Kan ik mijn rente naar beneden brengen of kan ik vervroegd aflossen? Of is er een andere hypotheek die beter bij mijn persoonlijke situatie past? In veel gevallen is het interessant om de hypotheek over te sluiten (eventueel bij een andere bank of hypotheekverstrekker). Bijvoorbeeld wanneer de rentestanden laag zijn. Door het oversluiten van de hypotheek kun je je maandlasten met enkele honderden euro’s verlagen.

Voordelen en nadelen hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je hypotheek kent enkele voor- én nadelen. De voordelen zijn simpel: je kunt jouw maandlasten naar beneden brengen en de boeterente die je hiervoor moet betalen, is fiscaal aftrekbaar. Een groot gedeelte van de boeterente krijg je terug bij de aangifte inkomstenbelasting. En wil je verbouwen, dan is het oversluiten van de hypotheek een uitgelezen kans om de hypotheek te verhogen. Een nadeel van het oversluiten is dat je kosten maakt, zoals advies- en taxatiekosten. Ook kan je een hoge boeterente krijgen die je niet snel hebt terugverdiend.

Taxatie bij overstappen bank

Wanneer je wil overstappen naar een andere bank, dan moet je jouw woning of bedrijfspand laten taxeren. De bank wil namelijk weten of het onroerend goed wel waard is wat jij ervoor wil betalen. Een taxateur kan jouw woning of bedrijfspand taxeren en voorzien van een taxatierapport. Dit rapport wordt bij de hypotheekverstrekker ingediend en op basis hiervan kan de nieuwe hypotheek worden afgesloten. De kosten van het taxatierapport zijn voor jouw eigen rekening.

Taxatierapport bij overstappen bank

Wil je een taxatierapport op laten stellen? Bij Schalk Makelaardij werken erkende taxateurs die zijn aangesloten bij het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Doordat zij zijn aangesloten bij het NRVT, dragen ze de titel register-taxateur. Zij kunnen jouw woning of bedrijfspand voorzien van een gevalideerd taxatierapport of een taxatierapport met plausibiliteitsverklaring. Bij een gevalideerd taxatierapport wordt het rapport gecontroleerd door validatie-instituut NWWI. Bij een rapport met plausibiliteitsverklaring wordt het rapport gecontroleerd door een tweede taxateur. Meer informatie hierover lees je in een ander blogbericht op onze website.

Neem contact met ons op

Stap jij over van bank en wil je dat Schalk Makelaardij jouw woning of bedrijfspand taxeert? Neem vandaag nog contact met ons op en plan een afspraak in. Wij komen graag langs om jouw onroerend goed te observeren en te voorzien van een taxatierapport. Graag tot snel!

Veelgestelde vragen